dinsdag 17 mei 2016

Wat is Greasemonkey/Tampermonkey en hoe installeer je het?

Greasemonkey is een door Aaron Boodman ontwikkelde plugin (een stukjes software dat bedoeld is als uitbreiding van een website) die bedoeld is voor de Firefox browser. Tampermonkey is precies dezelfde plugin, maar dan speciaal ontwikkeld voor Google Chrome, Safari en Opera

Hiermee kun je webpagina's met javascript (stukjes programmeercode) veranderen. Je kunt zelf scripts maken, maar je kunt ook scripts van anderen downloaden. Voorbeelden hiervan zijn de scripts die op de website Slitherio.org voor het spel Slither.io gemaakt worden. Hiermee kunnen onderdelen van een website, zoals het uiterlijk en bepaalde functies, worden veranderd. De website wordt echter alleen op jouw pc veranderd. Anderen kunnen de veranderingen dus niet zien, behalve als zij het script ook hebben geïnstalleerd. Je zou dus kunnen zeggen dat je de website alleen lokaal, op jouw computer, hackt.

Het is echter net als bij andere software van belang goed op te letten wat je download. Download dus geen scripts van willekeurige websites. Sommige plugins kunnen kwaadaardig zijn en virussen bevatten!

Websites waar veel Greasemonkey/Tampermonkey-scripts zijn te vinden:

Hier wordt uitgelegd hoe Tampermonkey voor Google Chrome wordt geïnstalleerd:

Hier is te zien hoe Greasemonkey voor Firefox geïnstalleerd moet worden:


2 opmerkingen: