donderdag 26 mei 2016

Robots in de zorg en dienstverlening #5: Jia Jia, China's eerste menselijke robot

De Universiteit voor Wetenschap en Technologie van China (USTC) in Heifei heeft in april 2016 een op een volwassen vrouw gelijkende robot, Jia Jia, gepresenteerd die in het Engels en Mandarijn met mensen kan praten. Over de ontwikkeling van China's eerste interactieve robot is drie jaar gedaan. Technologisch gezien, is deze robot echter niet vernieuwend te noemen.

Jia Jia kan vragen beantwoorden, bootst menselijke gezichtsuitdrukkingen (micro-expressies) na en kan allerlei vaardigheden leren. Ze kan haar ogen vrijelijk bewegen en haar lippen lopen synchroon met de spraak. Ze kan ook onafhankelijke bewegingen maken en zich tot haar gesprekspartner richten. Daarnaast biedt ze op Cloud Computing gebaseerde diensten aan.

Tijdens de presentatie sprak de humanoïde robot één van haar makers aan met "mijn Heer" en maakte ze de fotografen duidelijk dat ze haar niet van te dichtbij mochten fotograferen, omdat ze anders te dik zou lijken.

Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk menselijke emoties, zoals lachen en huilen, kan laten zien en dat ze door middel van kunstmatige intelligentie (deep learning) gezichtsuitdrukkingen kan interpreteren en meer inhoudelijke gesprekken kan voeren. Het hoofd van het onderzoeksteam, Chen Xiaoping, hoopt haar in de toekomst te transformeren in een "robotgodin". Er zijn geen plannen om nog meer exemplaren te maken.

Kijk hier naar de presentatie van Jia Jia:


Lees ook:

______________________________________________________________________
Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten