vrijdag 8 januari 2016

De toepassingen van IBM's supercomputer Watson

De supercomputer van IBM, Watson, werd bekend doordat deze in 2011 van twee menselijke tegenstanders won met het spel Jeopardy. Dit is een quiz waarbij mensen vragen moeten beantwoorden over allerhande onderwerpen door hun antwoorden als een vraag te formuleren. Dit werd gezien als een grote ontwikkeling binnen de computerwetenschap. De laatste keer dat een computer een mens zo succesvol had verslagen was in 1997 toen IBM's Deep Blue, de voorganger van Watson, van voormalig schaakkampioen Garry Kasparov won.
Watson als boegbeeld van IBM

Als gevolg van dit succes besloot IBM om Watson's kunstmatige intelligentie als boegbeeld te gebruiken voor het bedrijf. Aangezien het niet meer zo goed gaat met de traditionele IBM producten, is de hoop op Watson gevestigd. Watson kan in tegenstelling tot gewone computers begrijpen, redeneren en leren door met mensen te communiceren en interacteren (cognitive computing). Kortom, Watson leert zoals een mens. 

Zien hoe Watson zijn menselijke tegenstanders met Jeopardy versloeg en wat de ontwikkelaars van IBM hiervan vonden? Kijk dan naar deze video:

                                        

Watson wordt ingezet in de gezondheidszorg en wil uitbreiden naar de financiële, juridische en consumentenmarkt. IBM wil graag dat bedrijven gebruik maken van de mogelijkheden en de technologie van Watson en heeft hiervoor een speciale afdeling in het leven geroepen waar het 1 miljard dollar in geïnvesteerd heeft. Er zal ook een laboratorium in Silicon Valley worden geopend waar ontwikkelaars, startups en investeerders de technologie kunnen uitproberen en IBM -ingenieurs kunnen ontmoeten. Bedrijven en ontwikkelaars mogen tegen betaling software maken met gebruik van de technologie van Watson. Watson wordt in de cloud (IBM Bluemix) aangeboden, zodat app-ontwikkelaars er op afstand gebruik van kunnen maken. Volgens IBM kunnen bedrijven grote profijt hebben van de mogelijkheden van Watson. Watson kan uit grote hoeveelheden informatie inzichten en verbanden ontdekken. Meer dan honderd bedrijven maken al gebruik van Watson. In een reclamespotje voor Watson is de zanger Bob Dylan te zien die met Watson praat over zijn vele liedteksten en de inzichten die Watson hieruit heeft verkregen.Critici waarschuwen echter dat Watson de verwachtingen niet waar zal kunnen maken. Een schaakspel of quiz is namelijk niet hetzelfde als het oplossen van problemen in de echte wereld.


De toepassingen van Watson


Robots Pepper en Nao/Zora
De kunstmatige intelligentie van Watson wordt al toegepast op de robots Pepper en Nao (ook wel bekend als Zora). Deze robots worden ingezet in de dienstverleningssector zoals banken, winkels en in de zorg. Het is de bedoeling dat de robots door Watson sociale vaardigheden zullen aanleren, zoals op de juiste momenten praten en het aanpassen van de intonatie van de stem. Daarnaast zullen ze leren om de lichaamstaal van hun gesprekspartner te interpreteren en daar op de juiste manier op te reageren.

Chef Watson

IBM heeft in samenwerking met het Amerikaanse kookmagazine Bon Appétit de app Chef Watson gebouwd. Watson stelt een recept samen op basis van de voorkeuren en smaak van de gebruiker. De gebruiker kan aangeven welke ingrediënten deze wil gebruiken en Watson stelt hier dan verschillende recepten mee samen. Er is zelfs een kookboek gepubliceerd met recepten van Watson. Volgens IBM is het bijzondere aan deze recepten dat ze ongebruikelijke en verrassende combinaties bevatten. Als de gebruiker een bepaald ingrediënt niet in huis heeft, kan Watson zelfs alternatieven aanbieden voor het ingrediënt.

Watson heeft meer dan 10.000 recepten uit de database van Bon Appétit geanalyseerd. Hieruit heeft hij inzicht gekregen in welke ingrediënten meestal met elkaar worden gecombineerd en wat het verschil tussen verschillende gerechten en keukens is. Hij heeft ook kennis opgedaan van de menselijke smaak en de chemische samenstelling van ingrediënten. Hierdoor kan Watson ook rekening houden met voedselallergieën en diëten. 

De gezondheidszorg

In een aantal ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Canada zal Watson worden gebruikt om sneller tot een behandelingsmethode van kanker te komen. Watson zal helpen met het beoordelen van individuele kankerpatiënten en adviseren welke medicijnen er gebruikt kunnen worden om de tumor te bestrijden. Het is tegenwoordig steeds gangbaarder om de afwijking in het DNA van een tumor te onderzoeken (DNA Sequencing) en een op de individuele patiënt toegespitste behandeling toe te passen. Het analyseren van het DNA en de bestudering van de bijbehorende documentatie door een specialist vergt echter erg veel tijd, vaak weken. Een tijdige behandeling is bij kanker echter van levensbelang. Watson kan in tegenstelling tot de mens binnen zeer korte tijd grote hoeveelheden gegevens bekijken en bespaart hiermee aanzienlijk veel tijd.


CaféWell Concierge voor de Appel Watch

IBM is een samenwerking aangegaan met Apple. Het eerste resultaat is de app CaféWell Concierge voor de Apple Watch. Deze app is ontwikkeld door het bedrijf Welltok. Om de app goed te kunnen testen, is deze in het beginsel alleen beschikbaar voor de werknemers van IBM. Zij kunnen met deze app in de natuurlijke taal vragen stellen over voeding, beweging en andere onderwerpen op het gebied van gezondheid. De app kan ook adviezen en aanbevelingen doen zoals waar de dichtstbijzijnde apotheek of een gezond restaurant is of waar de griepprik gehaald kan worden. Het is ook de bedoeling dat de app uit zichzelf een conversatie kan aangaan.
Het weer

IBM is in oktober 2015 tot een overeenkomst gekomen om het weersvoorspellingsbedrijf The Weather Company over te nemen. Dit bedrijf bezit een grote database met meteorologische gegevens die het inzet voor onder andere de website Weather.comWeather Underground en apps. Het verzamelt gegevens over het weer van meer dan 40 miljoen smartphones en 50.000 vliegtuigvluchten per dag. Op zakelijk gebied worden deze diensten onder meer door boeren gebruikt om in de gaten te houden wanneer ze hun oogst moeten beschermen tegen slechte weersomstandigheden.

Het is onder meer de bedoeling dat door de integratie van Watson gebruikers in de natuurlijke taal kunnen vragen wat voor weer het ter plaatse wordt. Daarnaast kunnen er op zakelijk gebied apps worden ontwikkeld voor onder meer het vrachtverkeer, vliegtuigmaatschappijen en het mkb. Een voorbeeld hiervan is een app die een vrachtschip in zwaar weer kan helpen om veilig aan te komen. 


De CogniToys dinosaurus

Het bedrijf Elemental Path is bezig met een speelgoedlijn, CogniToys genaamd, die zal worden voorzien van de technologie van Watson. Het heeft een dinosaurus op de markt gebracht dat op basis van spraakherkenning met kinderen kan praten, leerzame spelletjes kan spelen, grappen kan maken en allemaal vragen kan stellen. Hij leert het kind kennen door met het kind te communiceren en kan zo onthouden waar het kind van houdt en waar het kind graag over praat. Via de CogniToy app kan de dino met het WiFi-netwerk verbonden worden.
IBM Watson Personality Insights service
IBM Watson Personality Insight service beweert op basis van een stuk Engelse of Spaanse tekst van 100 woorden te kunnen bepalen wat voor persoonlijkheid iemand heeft. Men kan een stuk tekst van Twitter, Facebook of een e-mail kopiëren en invoeren. Hoe persoonlijker de tekst, hoe beter de analyse. Vervolgens geeft het programma een korte beschrijving van de persoonlijkheid van de schrijver. De analyse wordt gedaan op basis van vijf karaktertrekken (de Big Five): extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid. De karaktertrekken worden in percentages uitgedrukt en er worden statistieken getoond. Volgens IBM maakt Watson gebruikt van taalkundige analyses om tot een conclusie te komen.


Het voorspellen van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen
IBM won onlangs een prijs voor het maken van één van de meest nauwkeurige modellen van de beweging van de tektonische platen (de aardkorstplaten). IBM hoopt met dit model met behulp van Watson aanwijzingen te kunnen vinden waar en wanneer uitbarstingen en aardbevingen zullen plaats vinden. Volgens geologen is dit echter niet zo simpel als het lijkt, aangezien we geen idee hebben wat er diep onder de grond allemaal gaande is. In theorie zou het mogelijk moeten zijn, aangezien de beweging van de aardkorstplaten één van de hoofdoorzaken van aardbevingen is. Vulkaanuitbarstingen zijn echter niet direct gerelateerd aan de beweging van de aardkorstplaten en dus veel moeilijker te voorspellen.


De fitness app UA Record
Het sportmerk Under Armor is een samenwerking met IBM aangegaan, zodat de fitness app UA Record toegerust zal worden met de technologie van Watson. Het is een app die de gezondheid en fitheid van sporters 24/7 in de gaten houdt. Met Watson zal de app een persoonlijke gezondheidsassistent en fitnesscoach worden die de slaap, activiteiten, voeding en gezondheid van de gebruiker in de gaten houdt en adviezen geeft die gebaseerd zijn op het gemiddelde van andere sporters die hetzelfde leefpatroon hebben. Het is de bedoeling dat de gebruiker uitgedaagd wordt door zijn prestaties te vergelijken met andere sporters. 


Lees ook ook over 


__________________________________________________________________________

Bronnen:2 opmerkingen:

  1. Vraag me af hoe de samenwerking met IA robot Sophia zou aflopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor zover ik weet heeft de robot Sophia van Hanson Robotics geen samenwerking afgesloten met IBM's Watson.

    BeantwoordenVerwijderen