Greep uit de artikelen

donderdag 19 januari 2023

De oudste thee ter wereld

In 2016 hebben Chinese archeologen resten van theeknopjes in een houten doos ontdekt afkomstig uit het Han Yang Lin mausoleum van de bekende keizer Jingdi uit de Han-dynastie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Scientific Reports, de online versie van Nature.


Vóór deze ontdekking was het oudste bewijs voor het bestaan van thee afkomstig van een 2000 jaar oud Chinees geschrift (59 v. Chr.) waarin er over de export van de drank naar Tibet gesproken wordt en de geneeskrachtige werking ervan. De oudste resten die er tot dan toe waren gevonden, waren afkomstig uit de Song-dynastie (920-1127 na Chr.)

Het mausoleum van keizer Jingdi (188-144 v. Chr.) en zijn vrouw ligt in de Sha'anxi provincie, vlakbij de stad Xi'an (vroeger bekend als Chang’an), in het westen van China. Het grafcomplex, dat opengesteld is voor het publiek, is al in de jaren negentig opgegraven, de theeresten zijn echter pas onlangs geanalyseerd. Naast de theeknopjes zijn er gierst, rijst, stoffen zoals zijde, 50.000 terracotta figuren (miniatuurmensen en -dieren), wapens en strijdwagens gevonden.

Keizer Jingdi was een belangrijke keizer in de Chinese geschiedenis. Hij was een verlicht en liberaal heerser: hij verlaagde de belastingen voor het volk, was voor een menselijkere behandeling van criminelen en zorgde ervoor dat de macht van de adel werd beperkt. Hij slaagde erin een rebellie (de Opstand der Zeven Staten) neer te slaan waardoor zijn zoon en troonopvolger, keizer Wu, na hem kon doorregeren.

Uit onderzoek blijkt dat de theeresten van hoge kwaliteit waren. De thee werd gemaakt van de ongeopende knoppen van de groene en zwarte theeplant, Camellia sinensis, die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt voor het maken van thee. Thee van ongeopende theeknoppen wordt van veel betere kwaliteit beschouwd dan thee gemaakt van bladeren. Het feit dat de thee in het graf van een keizer is gevonden, geeft aan hoe belangrijk thee in die tijd was.

Het mausoleum van keizer Jingdi
In een graftombe in Tibet hebben archeologen overeenkomstige theeresten uit ongeveer dezelfde tijd (200 v. Chr.) gevonden. Dit is een aanwijzing dat thee, samen met andere luxeproducten, zoals stoffen en porselein, al werd verhandeld en vervoerd via de weg die later bekend zou worden als de Zijderoute (de handelsroute die van Xi'an naar Centraal-Azië liep).

Thee is één van de populairste dranken ter wereld: meer dan twee derde van de wereldbevolking drinkt thee. Ondanks het feit dat men nu ontdekt heeft dat thee nog ouder is dan men dacht, blijft de precieze oorsprong van thee nog steeds onbekend.


Lees ook: Waar komt bier vandaan?
____________________________________________________________________
Bronnen:

Gray, R. (2016, 11 januari). That\'s been brewing for a long time! 2,150-year-old tea leaves found among treasures buried with a Chinese emperor provide the earliest evidence of Silk Road trade route. Geraadpleegd van http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3393715/That-s-brewing-long-time-2-150-year-old-tea-leaves-treasures-buried-Chinese-emperor-provide-earliest-evidence-Silk-Road-trade-route.html
Keys, D. (2016, 10 januari). Archaeologists discover world\'s oldest tea buried with ancient Chinese emperor. Geraadpleegd van http://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/archaeologists-discover-worlds-oldest-tea-buried-with-ancient-chinese-emperor-a6805171.html

Lewis, D. (2016, 13 januari). Archaeologists Find World’s Oldest Tea in the Tomb of a Han Dynasty Emperor. Geraadpleegd van http://www.smithsonianmag.com/smart-news/archaeologists-find-worlds-oldest-tea-tomb-han-dynasty-emperor-180957790/?no-ist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen of ander commentaar, plaats ze hier.