donderdag 30 januari 2020

'The Lost World' uit 1925: de eerste film met dinosaurussen, naar een roman van Arthur Conan Doyle

'The Lost World' was de eerste lange speelfilm met dinosaurussen als onderwerp en wordt als voorloper beschouwd van King Kong en de beroemde Jurassic Park films. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1912 van de Britse schrijver Arthur Conan Doyle, vooral bekend door zijn Sherlock Holmes detectiveverhalen. Sir Arthur Conan Doyle verschijnt aan het begin van de film om deze in te leiden.

Filmpionier Willis O'Brien was verantwoordelijk voor de stop motion fotografie die hij combineerde met model animatie. Hij combineerde geanimeerde dinosaurussen, die gebaseerd waren op de illustraties van de beroemde paleotekenaar Charles R. Knight, met live action beelden van mensen. Dit deed hij eerst door de frames in twee delen op te splitsen (split screen), later slaagde hij erin om de live action en animatie op één scherm te combineren. Lost World was de eerste lange Amerikaanse speelfilm die gemaakt is met model animatie en stop motion.

Het verhaal Paula White keert terug uit Venezuela met het dagboek van haar vermiste vader, ontdekkingsreiziger Maple White, en brengt deze naar professor Challenger. Door haar getuigenis en de tekeningen van dinosaurussen in het dagboek, is de professor ervan overtuigd dat er nog steeds dinosaurussen bestaan. Hierdoor wordt hij het mikpunt van spot in de wetenschappelijke wereld. Met grote tegenzin accepteert de professor het aanbod van de krant 'London Record Journal' om de zoektocht naar Maple White te financieren. Samen met Paula White, Sir John Roxton, journalist Edward Malone, de kritische professor Summerlee en de Indiaanse gids Zambo gaan ze op weg naar de tafelberg in Venezuela. Als snel komen de expeditieleden erachter dat Paula en Maple White de waarheid hebben gesproken. Het Amerikaanse ‘Library of Congress’ heeft de film in de filmarchieven opgenomen wegens zijn historische, culturele en esthetische belang.


De volgende soorten dinosaurussen en prehistorische wezens zijn te zien in de film: -Agathaumas -Allosaurus -Aapmens -Brachiosaurus -Brontosaurus -Edmontosaurus -Pterodactylus -Pteranodon -Stegosaurus -Toxodon -Triceratops -Tyrannosaurus Regie:Harry O. Hoyt Producent: -Jamie White -Earl Hudson Scenario: -Marion Fairfax -Arthur Conan Doyle (roman) Hoofdrollen: -Bessie Love als Paula White -Lewis Stone als Sir Roxton -Wallace Beery als Professor Challenger -Lloyd Hughes als Edward Malone -Alma Bennett als Gladys Hungerford Muziek: -Cecil Copping -Robert A. Israel -R.J. Miller Distributie:First National Pictures Première:2 februari 1925 Speelduur:106 minuten _________________________________________________________________________________________________________________ Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_World_(1925_film), (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Lost_World_(1925), (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten