donderdag 6 mei 2021

Chiune Sugihara - De Japanner die tijdens WOII duizenden joden heeft gered


Chiune Sugihara wordt ook wel de Japanse Schindler genoemd. Als Japanse consul van Litouwen hielp hij in 1940 vele Joodse vluchtelingen aan een doorreisvisum voor Japan. Hiermee ging hij tegen de orders van zijn regering in. Joodse vluchtelingen klopten bij hem aan met al dan niet geldige papieren voor Curaçao en de Nederlandse Antillen. Deze papieren waren afgegeven door de Nederlandse consul in Litouwen, Jan Zwartendijk. Sugihara en Zwartendijk werkten nauw samen. 

Omdat de westelijke vluchtroute vanwege de oorlog in Europa te gevaarlijk was geworden, hielp Sugihara in juli en augustus 1940 ten minste 2140 mensen aan een 10-daags doorreisvisum voor Japan. Hij werkte dag en nacht door om dit te bereiken. Toen de Japanse autoriteiten het verboden visa te verstrekken aan mensen met ondeugdelijke of helemaal geen papieren, negeerde hij de bevelen en bleef hij visa aan joden verstrekken. Door te onderhandelen met de Sovjets, zorgde hij ervoor dat iedereen met een visum voor Japan met de Trans-Siberische spoorlijn naar Japan door kon reizen en heeft zo vele mensenlevens kunnen redden. Toen hij het consulaat in Kaunas moest verlaten, zou hij zelfs vlak voor zijn vertrek met de trein nog enkele visa af hebben gestempeld. Volgens zijn vrouw beschouwde hij het als zijn christelijke plicht om vluchtelingen te redden. Hij vond het een kwestie van menselijkheid en het interesseerde hem niet dat het ten koste van zijn baan zou gaan.

Na Litouwen werd hij overgeplaatst naar andere posten in Europa. Toen hij in 1946 terugkeerde naar Japan, werd hij als gevolg van zijn ongehoorzaamheid ontslagen uit zijn functie als diplomaat. Hierna had hij alleen nog maar ondergeschikte baantjes. Hij kreeg in zijn vaderland weinig erkenning voor zijn goede daden. Dit veranderde toen één van de mensen die hij gered had hem wist op te sporen. In 1985 kreeg Sugihara in Israël de eretitel Rechtvaardige onder de volken
_________________________________________________________________________________

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten