maandag 5 februari 2018

Regisseur Woody Allen: schuldig of onschuldig aan misbruik van zijn dochter Dylan?

Nepnieuws houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Wat minstens zo gevaarlijk is, is eenzijdig nieuws. Zo is er sinds enige tijd mede door de #Metoo-beweging terecht veel aandacht voor seksueel ongewenst gedrag, misbruik en verkrachting. De schaduwzijde van dit alles is dat er beschuldigingen worden geuit zonder dat er altijd het voor de journalistiek en rechtstaat zeer belangrijke principe van hoor- en wederhoor wordt toegepast. Een bekend voorbeeld hiervan is de beschuldiging dat regisseur Woody Allen zijn adoptiedochter Dylan Farrow in 1992 seksueel misbruikt zou hebben. Mede door de #Metoo en #TimesUp-beweging is Dylan Farrow nogmaals in de publiciteit getreden met haar verhaal. Vele acteurs die met Allen hebben samengewerkt, hebben hier nu spijt van en hun steun aan Dylan Farrow betuigd. Menigeen die Allens werk bewondert, worstelt nu met de vraag of er nog wel zonder schuldgevoel naar zijn films gekeken kan worden. Voor al diegenen die behoefte hebben aan wat meer nuance, hier de andere kant van het verhaal.


Dylan heeft de kans gegrepen om opnieuw aandacht voor haar zaak te vragen door in december een open brief in de New York Times te publiceren en op 18 januari 2018 verscheen ze op de Amerikaanse televisiezender CBS waarin ze in een interview nogmaals bevestigde dat ze op zevenjarige leeftijd door haar vader werd misbruikt. Haar broer Ronan Farrow, het biologische kind van Woody Allen en Mia Farrow, steunt Dylan en heeft hier in 2016 in een gastcolumn van de Hollywood Reporter over geschreven. 
Geen publieke schandpaal
Op 3 februari 2018 verscheen er in de Guardian een column van Hadley Freeman, waarin ze van mening is dat Woody Allen niet door het publiek zou moeten worden veroordeeld. Ze verwijst hierin naar de blog van de documentairemaker Robert Weide. Weide heeft o.a.  documentaires over de Marx Brothers, Lenny Bruce en Woody Allen gemaakt en is de producent van de serie Curb Your Enthusiasm. Weide stelt dat het gezien de bewijzen en aanwijzingen die hij heeft kunnen opgraven goed mogelijk is dat ''Woody Allen onschuldig is zonder dat Dylan Farrow liegt.''

Hier volgt een greep uit de feiten, bewijzen en aanwijzingen die Weide opsomt in zijn artikelen en blog:

➤Woody Allen en Mia Farrow gingen na een relatie van twaalf jaar uit elkaar. Woody Allen had namelijk een relatie gekregen met Farrows adoptiedochter Soon-Yi.  Naar aanleiding hiervan brak er een felle voogdijstrijd uit. Tijdens de voogdijzaak kwam Mia Farrow met de beschuldiging dat Allen zijn toentertijd zevenjarige adoptiedochter Dylan zou hebben misbruikt. 

➤Farrow zou telefonisch tegen Woody Allens zus hebben gezegd: ''Hij heeft mijn dochter van me afgepakt, nu zal ik die van hem afpakken.''

➤Er is nooit een strafrechtszaak geweest aangaande het vermeende misbruik. De Officier van Justitie moest de vervolging staken wegens gebrek aan bewijs. Er was wel sprake van een rechtszaak over de voogdij van hun gezamenlijke kinderen. 

Ten tijde van hun relatie was er in 1990 op verzoek van Mia Farrow een dokter ingeschakeld om te beoordelen of Dylan in therapie moest. Hierbij concludeerde de dokter in kwestie (Dr. Coats), dat Allen een te intense, maar niet seksuele, relatie met Dylan had die iedereen buitensloot. De dokter heeft Allen geholpen om zich hiervan bewust te worden en dit te veranderen. Dit is te lezen in de uitspraak van de voogdijzaak uit 1993.

➤In 1992 en 1993 is Dylan Farrow door twee aparte instanties onderzocht en door beide werd geconcludeerd dat er geen sprake van seksueel misbruik was. Deze documenten zijn op het internet openbaar beschikbaar. Een bij het onderzoek betrokken dokter, John M. Leventhal, heeft het in de New York Times over inconsistenties in haar verhaal.

➤Woody Allen heeft zich vrijwillig aan een leugendetectortest onderworpen en slaagde hiervoor. Mia Farrow daarentegen weigerde om aan een test mee te werken.

➤In de loop der jaren zijn Dylans verklaringen over de plek waar het vermeende misbruik zou hebben plaatsgehad, veranderd. De plek waar ze het nu over heeft, is de zolder.

➤Oppasser Monica Thompson die in beginsel een belastende verklaring tegen Woody Allen had afgelegd, kwam daar in 1993 op terug en zei in de LA Times dat ze door Mia Farrow onder druk was gezet om tegen Woody Allen te getuigen, anders zou ze haar baan verliezen. Een andere oppas, Kristie Groteke, zou hebben gezegd dat ze zich schuldig voelde dat ze niets tegen de beschuldigingen van Mia Farrow had gedaan.

➤Adoptiebroer Moses Farrow, die van zijn adoptiemoeder vervreemd is geraakt, heeft onder andere in People Magazine, in Weide's blog en in mei 2018 in zijn eigen blog verklaard dat Mia Farrow zeer manipulatief was en hem en de andere kinderen lichamelijk en geestelijk mishandelde. Dit wordt beaamd door zijn adoptiezus Soon-Yi, die zelf meerdere malen door Farrow is mishandeld, en de oppas Monica Thompson. Mia Farrow zou er door middel van intimidatie voor hebben gezorgd dat de kinderen haar volledig gehoorzaamden en niks deden of zeiden dat haar niet beviel. Ze leerde hen ook te liegen. 

➤Nadat Mia Farrow achter de relatie tussen Allen en Soon-Yi kwam, werden ze volgens Moses allemaal gebrainwasht en kregen ze constant te horen dat Woody Allen een duivel en een monster was, waardoor hij zijn vader ging haten. Hij staat inmiddels weer op goede voet met zijn vader. 

➤Volgens Moses is de zelfmoord van zijn adoptiezus Tam, adoptiebroer Thaddeus en de dood van zijn adoptiezus Lark aan Mia Farrow's terreur te wijten.

➤Moses vertelde ook dat hij zich kon herinneren dat Dylan ten tijde van de voogdijzaak van slag was en vroeg of het erg was om te liegen. Ze moest namelijk van Mia Farrow iets zeggen wat ze niet wilde. Een week nadat Dylan met iemand die aan de zaak verbonden was, had gepraat, kreeg ze de pop die ze altijd al graag wilde. Toen Moses haar vroeg wat er was gebeurd, zei ze dat ze had gedaan wat mama haar had opgedragen.

➤Moses, toentertijd 14 jaar, zegt dat hij bij alle gebeurtenissen in het huis aanwezig was. Volgens hem heeft er op de zolder nooit een speelgoedtrein gestaan, zoals Dylan Farrow in haar verklaring beweert. De zolder was zelfs een gevaarlijke plek, met muizenvallen, muizenkeutels en spijkers. Er stond wel een trein in jongenskamer in de garage.

➤De zolder is een krappe ruimte waar nauwelijks rechtop kan worden gestaan. Het is een bekend feit dat Woody Allen aan claustrofobie lijdt, dus is het onwaarschijnlijk dat hij zich op de zolder zou hebben gewaagd.

➤Voordat Mia Farrow een relatie met Woody Allen had, had ze een relatie met de zestien jaar oudere André Previn, de man van haar goede vriendin, singer-songwriter Dory Previn. Naar aanleiding van deze gebeurtenis maakte Dory Previn in 1970 een muziekalbum. Hierop staat onder andere het nummer genaamd Beware of Young Girls, bedoeld als aanval op Mia Farrow. Eén van de andere titels van het album luidt With My Daddy in the Attic, een nummer over incest. 
Er zijn ook een aantal misvattingen over Woody Allen waardoor de publieke opinie zich tegen hem keerde en die Weide in The Daily Beast heeft rechtgezet. Hier een aantal voorbeelden:

➤Woody Allen is nooit getrouwd geweest of heeft nooit samen gewoond met Mia Farrow. Ze woonden ieder in hun eigen appartement. Allen kwam 's ochtends regelmatig op bezoek om met de kinderen te ontbijten en de krant te lezen.

➤Soon-Yi was niet de adoptiedochter van Woody Allen, maar van Mia Farrow en haar ex-man André Previn. Woody Allen bemoeide zich nooit met de opvoeding van Soon-Yi en zij heeft hem nooit als een vader beschouwd. Pas sinds haar twintigste begonnen ze volgens Moses Farrow echt met elkaar te praten.

➤Soon-Yi was niet minderjarig toen ze een relatie met Woody Allen kreeg, maar rond de twintig jaar.

Voor wie zich nog meer wil verdiepen in deze zaak en alles zelf wil doorspitten, lees dan de volgende Engelstalige artikelen:

➽http://www.vulture.com/2018/09/soon-yi-previn-speaks.html
https://www.thedailybeast.com/the-woody-allen-allegations-not-so-fast
https://www.nytimes.com/2014/02/01/an-open-letter-from-dylan-farrow/
https://www.nytimes.com/2014/02/09/opinion/sunday/woody-allen-speaks-out.html
https://www.hollywoodreporter.com/news/my-father-woody-allen-danger-892572
https://ronanfarrowletter.wordpress.com/2016/05/30/hard-questions-for-ronan-farrow-an-open-letter/
http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-farrow-woody-allen-me-too-20171207-story.html
https://ronanfarrowletter.wordpress.com/2018/01/04/moses-farrow-speaks-out/
https://ronanfarrowletter.wordpress.com/
http://mosesfarrow.blogspot.nl/2018/05/a-son-speaks-out-by-moses-farrow.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten